4 Langkah Memulakan Perniagaan Di Internet- Irfan Khairi

Zharif Ruslan

freshman
Joined
Mar 31, 2017
Messages
7
Points
3
Age
30
Langkah Pertama
Kenal pasti produk atau perkhidmatan yang nak dijual. Yang terbaik anda cari PERMINTAAN terlebih dahulu,kemudian baru cari produk atau perkhidmatan yang boleh memenuhi permintaan tu. Kebanyakan perniagaan di internet gagal akibat lakukan langkah ini terbalik-dapatkan produk kemudian baru cari permintaan bagi produk. Ada 2 tools kita boleh gunakan untuk lihat permintaan sesuatu produk iaitu Google Keyword Planner dan Google Trend.Kalau takda idea nak jual ape,join jer dulu program-program dropship atau affiliate yang ada.Lagi bagus kalau produk yang kita jual itu menurut minat kita sendiri. Dapat jual benda yang kita minat dalam masa yang sama dapat duit jugak. Best ooo...

Langkah Kedua
Membina laman web yang menjual.Untuk buat laman web kena ada domain & hosting.Domain adalah nama perniagaan kita di internet.Ini yang bezakan kita dengan laman web yang lain.Alahh, yang ade .com & .com.my tu la.Contoh kita jual kekbatik,kita boleh letak domain name untuk website kita www.kekbatik.com.Domain name ni umpama papan tanda kedai kita.Domain ni kena bayar tau,dengan yuran tahunan.Harga lebih kurang RM50-RM100.Maknanya kalu dah cukup setahun kena renew balik.

Hosting pula ialah tapak untuk kita jalankan perniagaan.Ada yang percuma ada yang berbayar. Better ambil yang berbayar.Kalau ambil yang free paham-pahamlah,kita kena letak banyak iklan dalam website kita.Yer lah,nama pun menumpangkan.Harga untuk web hosting ni bergantung pada pakej.Harga lebih kurang RM 100-RM150 setahun.Anda boleh pergi ke billing.netkl.com untuk beli domain dan hosting anda.

Ada 2 cara nak sediakan laman web
1) Bina sendiri
2) Upah pereka laman web

Tapi sekarang ni dah banyak software untuk buat website,dengan hanaya DRAG & DROP saja. Tak perlu dah nak coding2 bagai.Kalau nak upah web designer pun boleh juga tapi kena lah keluarkan sedikit modal tp InsyaAllah hasilnya memuaskan sebab kita serahkan pada orang yg pakar untuk buat.

Langkah Ketiga
Kebolehan menerima bayaran di internet. Ada beberapa cara untuk kita terima bayaran dari pelanggan.Antaranya
1.Bayaran gunakan cek
2. Wang pos
3. Bank-in
4. Melaui kad kredit

Langakah Keempat
Promosikan perniagaan internet anda. Antara cara popular untuk promosikan laman web anda termasuk
1. Search engine (Contoh seperti Google. Yahoo..)
2. Emel
3. Forum
4. Blog
5. Bertukar link
6. Membeli iklan
7. Sosial media (Facebook, Instagram...)

Harap perkongsian ni bermanfaat untuk anda ye...
 

azeri

Senior
Joined
Oct 14, 2009
Messages
339
Points
18
Terima kasih berkongsi maklumat bermanfaat ini.

Langkah ketiga tu, sekarang dah banyak cara nak buat pembayaran. Semakin lama semakin menyenangkan.
Tau-tau duit masuk dalam akaun bank.
 

peini56

freshman
Joined
Mar 23, 2020
Messages
11
Points
1
Age
30
Selain itu, anda juga memerlukan satu website yang boleh menjadi satu saluran sebagai iklan ataupun satu network yang sangat baik bagi meneguruskan business anda. Oleh itu, anda juga hendaklah memilih satu domain yang lebih berkesan bagi meningkatkan business anda. Contohnya, .MY domain boelh tolong website anda meningkatkan SEO dekat Google dan juga mendapatkan lebih banyak sales. Sekini, Exabytes sedang mengadakan satu promosi yang bagus iaitu RM79.80 setahun bagi .MY domain. Promosi ini bagi pelanggan 100 teratas sahaja.
 
Top