3G networking setup

Joined
Nov 20, 2006
Messages
1,787
Points
38
salam semua...

aku ada soklan nih, company aku ada wat aktiviti masuk kampung, so kitorang ajar org kampung guna pc secara percuma.

Problem skrg, kalau tempat tu ada masalah nak dapat line streamyx, kitorang akan ajar secara offline shaja, jadi macam tak best la plak.

nak tanya kepada yg pakar, camne nak watkan 3G yg connect pakai handphone or modem usb tu disharekan kepada pc2 lain.

3G using h/phone:
step by step

3G using USB modem:
step by step

aku dahulukan pertolongan korang dengan trima kasih bebanyak....
 

inspiration

Senior
Joined
Nov 20, 2007
Messages
1,200
Points
38
1. kena pastikan kawasan yang nak dipergi tu ada 3G signal
2. Sambungkan kesemua pc/notebook termasuk yang ada 3g card ke network, sambungkan guna network hub atau wireless.

3. Di pc/notebook yang ada 3G tu, install proxy software. boleh download software tu kat sini
http://www.download.com/CC-Proxy-Server/3000-2155_4-10558614.html?tag=lst-2

4. Kat PC yang lain pula, tukar setting untuk internet access pointing to PC/Notebook yang ada 3G tadi
3g-1.jpg
 
Joined
Nov 20, 2006
Messages
1,787
Points
38
ini hardware yg ada:

-wireless router/modem adsl with 4 port
-1 pc connected to 3G using usb modem
-10 more pc with wireless usb adapter

pc yg sambung 3G tu masuk ke router - port 1
kemudian buat seperti inspiration bagi step...

bley ke?

ps: taleh try...sbb tgh outstation nih...hehe
 

inspiration

Senior
Joined
Nov 20, 2007
Messages
1,200
Points
38
Yup. Boleh try. Tapi kena install software yang saya bagi kat pc/notebook yang ada 3G tu.
 

lamanblog

freshman
Joined
Jun 9, 2007
Messages
304
Points
16
Age
35
hoho.. info yang sangat2 berguna buat semua.

xpayah dah beli 3g router yang dekat beribu tu..
pakai router murah pn sama je.
 

far_east

Newbie
Joined
Jun 1, 2007
Messages
96
Points
6
ye..informasi yang sangat berguna..saya pun pengguna 3G, tapi guna PCI datacard la..boleh guna gak ke cara yang ditunjukkan oleh saudara inspiration?
bagaimana dengan speed?
 

inspiration

Senior
Joined
Nov 20, 2007
Messages
1,200
Points
38
ye..informasi yang sangat berguna..saya pun pengguna 3G, tapi guna PCI datacard la..boleh guna gak ke cara yang ditunjukkan oleh saudara inspiration?
bagaimana dengan speed?
Boleh PCI pun boleh sebab kita hanya nak kongsi internet access je, tapi kena install proxy software kat PC yang ada 3G tadi. Pasal speed memang slow sebab 1 akaun 3G kena kongsi dengan PC yang access ke 3G yang ada PC tadi.
 

carllys

freshman
Joined
Dec 18, 2006
Messages
1,674
Points
38
kalau guna windows XP bleh terus aktifkan servis "internet sharing connection".

tapi kalau 10pc nak share connection dari sebijik pc 3g..mmg slow la... kalau 3g takper lagi...buatnya cuma dapat gprs punya speed je...mmg hancus le....hehehe
 

sky

freshman
Joined
Dec 6, 2007
Messages
178
Points
16
aku pakai 3g tuk satu pc pun dan lambat gle..tp gne handphone la as a modem.tapi memanglembab la..internet kalo yang btol-btol bagus streamy la
 

inspiration

Senior
Joined
Nov 20, 2007
Messages
1,200
Points
38
aku pakai 3g tuk satu pc pun dan lambat gle..tp gne handphone la as a modem.tapi memanglembab la..internet kalo yang btol-btol bagus streamy la

kalau guna hp sebagai modem, kena check dulu model phone tu sebab kadang2 hp setting pergi ke GSM dan bukan UMTS..kalau pergi GSM, dia jadi gprs, sebab tu jadi slow. kena ubah setting connection to manual and set it to UMTS.


Hope it will help you a little.
 

far_east

Newbie
Joined
Jun 1, 2007
Messages
96
Points
6
kalau guna windows XP bleh terus aktifkan servis "internet sharing connection".

tapi kalau 10pc nak share connection dari sebijik pc 3g..mmg slow la... kalau 3g takper lagi...buatnya cuma dapat gprs punya speed je...mmg hancus le....hehehe

Macam mane nak aktifkan servis "internet sharing connection"?

dah lame gak fikir nak buat mende camni, tapi tak tau camne..huhu
 

far_east

Newbie
Joined
Jun 1, 2007
Messages
96
Points
6
aku pakai 3g tuk satu pc pun dan lambat gle..tp gne handphone la as a modem.tapi memanglembab la..internet kalo yang btol-btol bagus streamy la

Kalau guna handphone memang lembap sket kot. Kalau tak silap 3xx kbps jek di bleh pegi. Kalau pakai datacard HSDPA bleh pegi sampai 3.6Mbps..secara teorinya laa..praktikalnya taktaula berape laju plak..
 

sky

freshman
Joined
Dec 6, 2007
Messages
178
Points
16
tapikan kelajuan yang dioffer pun hanya 3xx kb je..abis kalo gne data card pun adakah kelajuannya akan berubah?
 

inspiration

Senior
Joined
Nov 20, 2007
Messages
1,200
Points
38
PCMCIA atau datacard atau HP sebagai modem kelajuan tetap sama. 384kbps adalah kelajuan internet, ianya adalah sama..cuma bezanya adalah kelajuan download speed dan upload speed. Signal 3G yang kita dapat akan memberi perbezaan speed download/upload. kalau pun kita dapat full bar 3G signal, memang payah utk kita dapat download speed 384kpbs. Download speed adalah lebih laju dari upload speed. anda boleh refer thread ni bagaimana nak increase kualiti signal

http://wangcyber.com/forum/showthread.php?t=4745
 

sky

freshman
Joined
Dec 6, 2007
Messages
178
Points
16
PCMCIA atau datacard atau HP sebagai modem kelajuan tetap sama. 384kbps adalah kelajuan internet, ianya adalah sama..cuma bezanya adalah kelajuan download speed dan upload speed. Signal 3G yang kita dapat akan memberi perbezaan speed download/upload. kalau pun kita dapat full bar 3G signal, memang payah utk kita dapat download speed 384kpbs. Download speed adalah lebih laju dari upload speed. anda boleh refer thread ni bagaimana nak increase kualiti signal

http://wangcyber.com/forum/showthread.php?t=4745

oo..tapikan kalo gne fon kat mane nak letak cd tu?
 

watakutama

freshman
Joined
Mar 5, 2007
Messages
230
Points
16
1. kena pastikan kawasan yang nak dipergi tu ada 3G signal
2. Sambungkan kesemua pc/notebook termasuk yang ada 3g card ke network, sambungkan guna network hub atau wireless.

3. Di pc/notebook yang ada 3G tu, install proxy software. boleh download software tu kat sini
http://www.download.com/CC-Proxy-Server/3000-2155_4-10558614.html?tag=lst-2

4. Kat PC yang lain pula, tukar setting untuk internet access pointing to PC/Notebook yang ada 3G tadi
3g-1.jpg


network hub yg mcm ada 4 port tu kan yg mana asalnya kalo guna streamyx n than kita nak guna 3 laptop..itulah network hub kan..pastu kat mana nak dapatkan internet access pointing tu..dok cr dr td tak dpt2 pun..dan apa guna proxy server tu..help2
 
Top