#2 - Saya kejam tak ? [teknik kejam #2)

RajaKamil

Kawan WC Premium
Active
Joined
Jul 10, 2007
Messages
6,752
Likes
23
Points
48
Age
33
Offline
#1
Post ini sebenarnya adalah reply kepada thread :
http://www.wangcyber.com/forum/semb...-ada-cash-rm50-000-nak-biz-ape-leh-share.html

oleh sebab saya tak nak idea ni jatuh ke tangan scammer, saya postlah di WCP. Baru lah premium !

-----
kalau bro bagi saya RM50,000
Saya akan setup satu Squeeze Page, guna untuk kumpul mailing list.
then, saya guna adword untuk iklankan squeeze page tadi.
Katakan satu klik RM0.50, saya dah dapat 100,000 subscriber.
Kalau saya murah hati, masa setting squeeze page tadi, saya buat OTO, tak yah banyak. Harga OTO dalam $3 ke $7 dah lah.
Kalau 30% amik offer OTO tadi, saya dah dapat 30,000 x $3 = $90,000.

Then, saya akan repeat step di atas, untuk kumpul mailing list lagi, sampai mailing list saya berjumlah 1 juta.

Kemudian, bila ada pertandingan affiliate (of course antarabangsa), saya akan join, dan blast lah ke mailin list saya tadi.
Katakan produk yg saya promot tu dapat komisen $30.
Katakan juga, hanya 10% sahaja daripada mailing list yang beli produk saya promot.
10% dari 1 juta = 100 ribu. kali dengan $30 = $300,000

Saya ulang langkah di atas 3 kali, saya kini sudah bergelar jutawan USD :)

hehe.....

Bila saya dah dapat $1 juta usd, saya buat satu ebook berharga $100 ++ dan kemudian up sell dengan seminar berharga $2000 (dah jadi jutawan, kena caj harga jutawan lah)

Saya tak minta mailing list saya beli, tapi saya minta diorang promot.
Hadiah :-
1. kalau dapat 3 jualan => saya bagi ebook free + komisen
2. kalau dapat 30 jualan => saya bagi seminar free + komisen
3. top affiliate 300 jualan ke atas => saya ajak makan malam kat rumah saya + seminar + ebook + autograf saya (haha) + komisen

katakan daripada 1 juta mailing list saya tadi, hanya 100 orang sahaja promot.
Secara purata, masing2 dapat 100 jualan. Jadi saya dapat 1000 jualan.
daripada 1000 jualan 50% nak sertai seminar.
Ini pendapatan yang saya dapat
1000x($100 - harga ebook) + 500 (jumlah mereka yang nak join seminar) x ($1000 - harga seminar) = $100,000 + $500,000 = $600,000
tolak sana sini, dapatlah $300,000 (tanpa buat apa-apa, sebab affiliate yang tolong promot)

PS : kira-kira di atas adalah berdasarkan logik. Pelbagai faktor lain lagi perlu diambil kira :)
 
Joined
Mar 7, 2009
Messages
1,928
Likes
2
Points
0
Offline
#8
mesti ikut punya strategi..sebelum ni pun dah berkesan...haha...saya mesti labur....hehe
 
Joined
Jul 14, 2006
Messages
1,781
Likes
7
Points
38
Offline
#9
Yeah that's nice. Saya memang salute dengan idea ni! :)

Kalau boleh cuba mengikut skala ataupun amount yang kecil. Sebab based on pengalaman saya, business tidak semudah kita rancang. Saya dah banyak kali kena. :p

Kita sangka panas berpanjangan, tetapi hujan di tengah jalan. Hi hi hi!

Rancang atas kertas that's quite easy dan terus boleh nampak berapa keuntungan bersih. Tetapi bila masuk bab praktikal, rupanya banyak lagi benda-benda lain yang kita tak ambil kira.

Satu per satu masalah akan keluar dan kita perlu smart untuk selesaikannya.

Apa-apapun, kejayaan yang besar tetap bermula dengan langkah pertama. Saya sokong strategy di atas, cuma atas dasar seorang kawan, saya nasihatkan agar berhati-hati dan make sure ilmu kita mengenai sesuatu perkara tu cukup.

Dalam konteks ini, cuba fahami betul-betul ilmu PPC khususnya Google AdWord yang dah banyak buat orang menangis. :D

All the best RK!
 
Joined
Nov 14, 2007
Messages
638
Likes
0
Points
16
Offline
#10
Yeah that's nice. Saya memang salute dengan idea ni! :)

Kalau boleh cuba mengikut skala ataupun amount yang kecil. Sebab based on pengalaman saya, business tidak semudah kita rancang. Saya dah banyak kali kena. :p

Kita sangka panas berpanjangan, tetapi hujan di tengah jalan. Hi hi hi!

Rancang atas kertas that's quite easy dan terus boleh nampak berapa keuntungan bersih. Tetapi bila masuk bab praktikal, rupanya banyak lagi benda-benda lain yang kita tak ambil kira.

Satu per satu masalah akan keluar dan kita perlu smart untuk selesaikannya.

Apa-apapun, kejayaan yang besar tetap bermula dengan langkah pertama. Saya sokong strategy di atas, cuma atas dasar seorang kawan, saya nasihatkan agar berhati-hati dan make sure ilmu kita mengenai sesuatu perkara tu cukup.

Dalam konteks ini, cuba fahami betul-betul ilmu PPC khususnya Google AdWord yang dah banyak buat orang menangis. :D

All the best RK!

Ya, Bisnes tak semudah seperti kita rancang..cabaran hanya akan kita temui bila kita melaksanakannya..

Jadikan masalah dan cabaran sebagai pengalaman dan ilmu yang boleh diambil daripadanya..

Yang penting, never-never-never give up!
 

RajaKamil

Kawan WC Premium
Active
Joined
Jul 10, 2007
Messages
6,752
Likes
23
Points
48
Age
33
Offline
#11
Hehe....itu kalau RM50,000 . Kita boleh start dengan RM50 dulu...huhu :D
 

zyan

Senior
Joined
Jun 6, 2008
Messages
2,313
Likes
2
Points
38
Offline
#12
huh! nice idea tp memamg kejam.. 50k & adword?? saya takkan buat teknik ni melainkan jika:

- dah pernah ada pengalaman dgn modal yang kecil dulu...
- tak sayang duit 50k tu...so kalau rugi pun x kisah :D



p/s: adword mmg bikin sy menangis..
 

RajaKamil

Kawan WC Premium
Active
Joined
Jul 10, 2007
Messages
6,752
Likes
23
Points
48
Age
33
Offline
#13
huh! nice idea tp memamg kejam.. 50k & adword?? saya takkan buat teknik ni melainkan jika:

- dah pernah ada pengalaman dgn modal yang kecil dulu...
- tak sayang duit 50k tu...so kalau rugi pun x kisah :D



p/s: adword mmg bikin sy menangis..
Just nak share. Kat WF, ada orang jual satu teknik nak dapatkan keyword dalam apa sahaja niche pada harga $0.01
Saya tak tahu betul ke tak, tapi dia tunjuk skrin shot dia.
6590 klik dia bayar $65.90

:)
worth to try :)
 
Joined
Aug 3, 2008
Messages
1,592
Likes
0
Points
36
Age
36
Offline
#14
Yeah that's nice. Saya memang salute dengan idea ni! :)

Kalau boleh cuba mengikut skala ataupun amount yang kecil. Sebab based on pengalaman saya, business tidak semudah kita rancang. Saya dah banyak kali kena. :p

Kita sangka panas berpanjangan, tetapi hujan di tengah jalan. Hi hi hi!

Rancang atas kertas that's quite easy dan terus boleh nampak berapa keuntungan bersih. Tetapi bila masuk bab praktikal, rupanya banyak lagi benda-benda lain yang kita tak ambil kira.

Satu per satu masalah akan keluar dan kita perlu smart untuk selesaikannya.

Apa-apapun, kejayaan yang besar tetap bermula dengan langkah pertama. Saya sokong strategy di atas, cuma atas dasar seorang kawan, saya nasihatkan agar berhati-hati dan make sure ilmu kita mengenai sesuatu perkara tu cukup.

Dalam konteks ini, cuba fahami betul-betul ilmu PPC khususnya Google AdWord yang dah banyak buat orang menangis. :D

All the best RK!
haha adwords memang buat ramai yg menangis...hampir giveup gak dulu skali kena bayar smpi 2-3k sales cuma 1k pun tak smpi haha...

tp tu la lumrah bisnes..jangan putus asa dan keep learning...seronok sebenarnya bila gagal...sebab kita dah belajar sesuatu yang orang lain tak tau..

Apa pun Rk satu idea yang menarik untuk diaplikasikan tp boleh dicuba pada skala kecil
 
Joined
Jun 15, 2009
Messages
20
Likes
0
Points
0
Offline
#15
Originally Posted by Labanon
Yeah that's nice. Saya memang salute dengan idea ni!

Kalau boleh cuba mengikut skala ataupun amount yang kecil. Sebab based on pengalaman saya, business tidak semudah kita rancang. Saya dah banyak kali kena.

Kita sangka panas berpanjangan, tetapi hujan di tengah jalan. Hi hi hi!

Rancang atas kertas that's quite easy dan terus boleh nampak berapa keuntungan bersih. Tetapi bila masuk bab praktikal, rupanya banyak lagi benda-benda lain yang kita tak ambil kira.

Satu per satu masalah akan keluar dan kita perlu smart untuk selesaikannya.

Apa-apapun, kejayaan yang besar tetap bermula dengan langkah pertama. Saya sokong strategy di atas, cuma atas dasar seorang kawan, saya nasihatkan agar berhati-hati dan make sure ilmu kita mengenai sesuatu perkara tu cukup.

Dalam konteks ini, cuba fahami betul-betul ilmu PPC khususnya Google AdWord yang dah banyak buat orang menangis.

All the best RK!

haha adwords memang buat ramai yg menangis...hampir giveup gak dulu skali kena bayar smpi 2-3k sales cuma 1k pun tak smpi haha...

tp tu la lumrah bisnes..jangan putus asa dan keep learning...seronok sebenarnya bila gagal...sebab kita dah belajar sesuatu yang orang lain tak tau..

Apa pun Rk satu idea yang menarik untuk diaplikasikan tp boleh dicuba pada skala kecil
__________________
petua kalau nak berjaya dalam bisnes. win in the margin. avoid gambling.
risk analysis vs. profit must be carefully identified.

Good luck!
 
R

Rayson Ng

Offline
#16
when u are clever is good
but when u are too clever u die very fast
so when u know something just knew it
keep it to yourself
dont mention it
dont tell about it

kepada yang faham tu,bagus ! :)

Rk,i like that strategic :D
 
Joined
Nov 28, 2009
Messages
687
Likes
0
Points
16
Offline
#17
baru terbaca post ni. nice and brilliant idea bro RK. :D

cuma part adword tu saya kena bersetuju jugak lah dgn bro zyan and bro rajalawak. :) sbb im one of those yg 'menangis' tu juga. :D
 
Joined
Jan 25, 2011
Messages
142
Likes
1
Points
18
Offline
#20
No Pain No Gain

Dah ada banyak pengalaman tu boleh sharing lagi dan lagi :)
 
Top