1st Spot drp 35,600,000 Google Result!

alan

Senior
Joined
Aug 20, 2008
Messages
7,630
Points
38

aurora ice

Senior
Joined
Dec 22, 2008
Messages
2,234
Points
38
Nampaknya search Google.com pakai ip MY & USA akan keluar result yg berbeza.

Siapa tahu kenapa?
Ini kerana Google ingin berikan info yg relevant kpd visitor nya.
Google kan gain profit drp advertising mereka yang "relevant"
lagi ramai org pakai google, lg profit mereka.

Ads kat tepi tu merupakan source income Google.
Relevancy adalah bisnes mereka.

berkenaan result yg berbeza itu adalah kerana google nak beri info yang tepat kpd visitor nya.
sekiranya pakai .com.my, ada sedikit berbeza pada listing .com.

okie..
 

Ijad

freshman
Joined
May 4, 2008
Messages
530
Points
18
Age
41
Blog saya DISCOVER the Road to Financial FREEDOM! rank 1 spot utk financial freedom di http://www.google.com.my/#hl=en&q=financial+freedom+&meta=&fp=6c96200d111a12d0
(Google malaysia)

Tapi kat Google.com , rank kat page 2
http://www.google.com/#hl=en&q=financial+freedom&start=10&sa=N&fp=9b1c6ebfff7f9103

Bila saya Google pakai IP USA, tak de result kat Google.com.

Nampaknya search Google.com pakai ip MY & USA akan keluar result yg berbeza.

Siapa tahu kenapa?
Alan,
Kalau nak lebih accurate lagi, kita kena make sure supaya LOG OUT dari gmail terlebih dahulu sebelum cek apa-apa result di Google.

Sebab apa?
Sebab kalau kita still login, 90% result akan pergi kepada blog kita. Kenapa jadi macam ni, hanya Google je yang tahu kenapa.
 

AmirulFaisyal

Senior
Joined
May 22, 2006
Messages
581
Points
18
Alan,

Ini yang dipanggil personalized search. Google akan sediakan
keputusan carian based kepada past browsing history kita dan
juga beberapa parameters yang lain.
 

AmirulFaisyal

Senior
Joined
May 22, 2006
Messages
581
Points
18
Kalau macam tu, bila nak buat Niche blog memang tak boleh harapkan result Google camtu...

sebab KW result dia sgt objective :D
Objective ke subjective Alan?

Alan memang research pakai result Google ke? Kenapa
tak pakai Google keyword tool?
 

bagak

freshman
Joined
Mar 19, 2006
Messages
315
Points
18
Alan,
Kalau nak lebih accurate lagi, kita kena make sure supaya LOG OUT dari gmail terlebih dahulu sebelum cek apa-apa result di Google.

Sebab apa?
Sebab kalau kita still login, 90% result akan pergi kepada blog kita. Kenapa jadi macam ni, hanya Google je yang tahu kenapa.
ohh macam tu rupanya
tak perasan pulak
 

AmirulFaisyal

Senior
Joined
May 22, 2006
Messages
581
Points
18
sori,,patut subjective :D

Hari tu bila saya borak dgn Irfan Khairi, dia pun cakap pasal personalized search.

Mula2 tak percaya pulak tapi kenyataannya memang betul :D
Itulah budaya Google (secara khususnya) dan enjin carian secara amnya.

Sebab teknologi yang kita tengok hari ini dalam enjin carian hanyalah
permulaan kepada teknologi yang lebih hebat akan datang di mana
enjin carian tidak lagi berfungsi sebagai enjin carian, tetapi lebih kepada
enjin keputusan, di mana mereka dapat senaraikan apa kehendak
dan keperluan tanpa kita perlu buat sebarang carian seperti sekarang
(berdasarkan kepada past browsing history, data-data di social networking,
dan lain-lain).
 

alan

Senior
Joined
Aug 20, 2008
Messages
7,630
Points
38
Sejak bila Google buat cam ni?

Itulah budaya Google (secara khususnya) dan enjin carian secara amnya.

Sebab teknologi yang kita tengok hari ini dalam enjin carian hanyalah
permulaan kepada teknologi yang lebih hebat akan datang di mana
enjin carian tidak lagi berfungsi sebagai enjin carian, tetapi lebih kepada
enjin keputusan, di mana mereka dapat senaraikan apa kehendak
dan keperluan tanpa kita perlu buat sebarang carian seperti sekarang
(berdasarkan kepada past browsing history, data-data di social networking,
dan lain-lain).
 
Top