1Malaysia F1 Team - Lotus F1 Racing

Setuju tak kalau thread ini kita tutup?

  • Setuju

    Votes: 10 45.5%
  • Tak Setuju

    Votes: 12 54.5%

  • Total voters
    22
Joined
Jul 4, 2009
Messages
670
Likes
1
Points
18
Offline
#1
Memandangkan thread ini belum ada lagi. Aku ingin memulakan untuk perbincangan bersama dengan warga WC ;)

Pasukan 1 Malaysia F1 Team (1MF1T) ataupun akan di kenali dalam kalendar FIA team Lotus F1 Racing semakin hari semakin hangat. Setiap hari akan ada saja berita-berita perkembangan tentang team F1 Malaysia ini yang dikatakan dibiayai sepenuhnya oleh Tune Group, syarikat yang hak milik Tony Fernandes dan yang mengendali salah satu syarikat penerbangan terbesar dunia Air Asia.



Semalam 14 Dec 2009 , Perdana Menteri Malaysia telah mengumumkan 3 pemandu utk 1MF1T iaitu pemandu utama Jarno Trulli (seorang pemandu F1 yang sangat berpengalaman bersama Jordan, Renault & Toyota), pemandu kedua Heikki Kovaleinen (Seorang pemandu warga Finland yang berbakat besar pernah bersama Renault dan Mclaren) dan pemandu ketiga yg bertindak sebagai pemandu simpanan merangkap tester driver Fairuz Fauzy (Pemandu Malaysia yg paling berbakat setakat ini yang pernah menyertai A1GP, GP2 dan naib Juara World Renault Series).

Dari segi barisan pemandu, kedua2 pemandu iaitu Jarno Trulli dan Heikki Kovalainen adalah 2 nama besar dalam F1 yang mana kedua2nya pernah memenangi perlumbaan F1 GP. Semesti bayaran gaji kedua2 pemandu ini sangat mahal sekali. :rolleyes:

Selepas pengumuman barisan pemandu utk 1MF1T ini, selepas ini pasti akan tertunggu2 bagaimanakah pula rupa bentuk kereta F1 kepunyaan team Malaysia ini.

Marilah sama2 kita bincangkan perihal perkembangan team F1 Malaysia ini. Apakah pro dan kontra penglibatan Malaysia dalam sukan yang termahal di dunia ini dan menggunakan teknologi yang tercanggih?? Adakah team ini mampu memberi saingan dalam F1??.

Sumber Berita
-> Lotus Signs Trulli & Kovalainen
-> Trulli Proud of Lotus Drive
-> Kovalainen: Fantastic To Be With Lotus
-> Career Highlight-Fauzy On Lotus Role

Update

Untuk mengelakkan salah faham dikalangan forumer baru.
Objektif thread ini adalah agar Thread ini menjadi spt WC Manchester United FC & Liverpool FC-You'll Never Walk Alone je.

Jika ada Thread team pasukan asing spt Manchester United, Chelsea, Liverpool dll dlm ruangan Sembang Umum ini.

Apa salahnya kita bukak 1 thread sukan khas utk pasukan negara kita sendiri - Lotus F1 Racing team

Thread ini adalah untuk perbincangan ringan mengenai perkembangan semasa penglibatan Malaysia dalam sukan F1 dr segi semangat kesukanan.
Bukannya dari segi penglibatan politik dan kesan ekonomi atau yang sama erti dengannya.


Disini bukannya Dewan Rakyat atau pun Dewan Parlimen untuk membincangkan perkara-perkara serius sebegini dan juga untuk mengelakkan pertengkaran antara ahli forum apbl melibatkan dgn politik.

Jika ingin juga membincang dr segi politik, sila buka thread yang baru. Cth: Keburukan F1 kepada Malaysia.

Harap Maklum.
 
Last edited:
Joined
Apr 20, 2008
Messages
144
Likes
0
Points
16
Offline
#2
ade yg cakap membazir..

tp bagi aku, ni peluang terbaik naikkan nama Malaysia.

semua ni bisnes..orang yang melabur besar akan berjaya..
kadang2 kita kena fikir dalam skop yg lebih luas.

kesimpulannya, aku setuju cadangan ni
 
Joined
Jun 26, 2007
Messages
2,108
Likes
5
Points
38
Age
37
Offline
#3
tak tahu la mcm mana nak ckp
kita tunggu tahun depan bila dah start perlumbaan...yg penting aku akan sokong f1 team malaysia ni
 
Joined
Aug 25, 2009
Messages
166
Likes
1
Points
0
Offline
#4
yang paling penting dalam bisnes ialah marketing sebab itu Tony sanggup.Purata setahun USD 300 juta akan digunakan.So pihak swasta dan kerajaan kongsi.Bagi aku ia tak guna duit rakyat sepenuhnya.Usaha ni banyak dari swasta,Setakat 300 juta tony tak heran sebab sebelum ni dia dah market airasia dengan bayar MU dan sebuah team American Footbal NFL.Malah referee EPL pun dia taja.So dalam cerita nih tony buat serampang berbelas mata.Boleh promote airasia,boleh penaik nama dia,boleh tengok F1 free,boleh masuk pitstop.Lepas ni Tony akan setaraf dengan Peter Sauber,Jean Todt,bernie eccelstone(betui ka aku eja nih).....

Sebagai rakyat aku tumpang bangga...dah jemu dah dok sokong BMW Sauber padahal petronas sampai terpaksa tukar kaler biru....mclaren dan ferrari.Lagipun usaha ni bagus untuk Lotus up kembali nama dalam sukan permotoran.Selepas proton ambik..inilah masa untuk promote balik enjin lotus..yang mana sebelum ni lotus antara team yang power.Aku juga bangga sebab anak tempatan akan menjadi tenaga penggerak............

Apapun bisnesman seperti tony nampak apa yang akan dia dapat...walaupun sebelum nih dia pernah buat kerja gila untuk promote airasia yang hari ni hampir setaraf dengan Virgin air...malah lagi power dari silk air dan lain-lain kompeni
 
Joined
Nov 2, 2009
Messages
594
Likes
2
Points
0
Offline
#5
Kekuatan Datuk Laksamana Hang Tuah adalah pada huruf 'ta' nya. Sebab kalau di tukar kepada 'ba' maka jadilah dia Hang Buah.

Begitu jugalah pada F1 racing. Ye,memang engineer kita dah tahap boleh jadi tukang adjust screw untuk ABS brek keter ni, tukang lap mouse yang di guna untuk reka aerodynamic salah satu keter F1 ni. Tapi adake sesapa dari kita yang boleh paham teknologi enjin f1 ni?Sebab enjinlah kekutan bagi kereta F1.

Lotus bukanlah satu nama terulung dlam pembuatan enjin, entah,saya pun tak tau team ni akan guna enjin apa.Tapi besar kemungkinan enjin Lotus.
malah, kalau dari segi imbal baliknya, tak nampak apa yang Lotus akan bagi pada negara kita.

Enjin? Proton guna enjin apa? Design? memang Lotus Proton punya, tapi Lotus tak bagi proton amik design dia.
Ni company yang dah pindah mili, tapi masih restricted dalam segala hal untuk maksud perkongsian teknologi.
Yang kita dgr "Lotus Handling".(yeah right!)

Walaupun stengah duit tony fernandes, tapi stengah lagi tetap duit kita rakyat malaysia. Maybe lepas f1 ni jalan je, GST akan terus di laksanakan. Dimana, cukai akan terus di potong untuk segala serivs dan juga produk yg di jual. Man taknya, nak cover perjalanan F1 ni.

Saya rasa, jumlah tersebut lebih baik di manfaatkan untuk Space Technology- sambung projek dgn Russia tu.
Tak perlu sampai space exploration. Cukup sekadar ground technology for space usage je.

Dari space tech, mcm2 kita boleh dapat. Technology Communication, Weaponry, Surveillance, Energy , astronomy dan mcm2 lagi.

Spend mcm Iran buat kat Russia, dan kita akan update sepertimana Iran. Supersonic jet boleh buat tu. Bukan takat keter!

Tapi ni kan forum....
 
Joined
Nov 9, 2009
Messages
434
Likes
0
Points
0
Offline
#6
ade yg cakap membazir..

tp bagi aku, ni peluang terbaik naikkan nama Malaysia.

semua ni bisnes..orang yang melabur besar akan berjaya..
kadang2 kita kena fikir dalam skop yg lebih luas.

kesimpulannya, aku setuju cadangan ni
Tentang enjin, aku pnh baca, diorg xde kemahiran nk develop sndri.
Utk tahun pertama ni diorg pakai enjin cosworth.
Aku sangat yakin pasukan ni boleh berjaya dibawah tony fernandez.
Sbb apa, ko tengok air asia la, dr xde kapal terbang, skg dh jadi sykt penerbangan antara yg terbesar didunia.

Kalau korang nak tau, dia ni dulu dalam bidang hiburan.
Aku xde plak kaji hubungan dia dgn freddie fernandez tapi kalau korang baca bio tony ni, dia start air asia sbb minat.
Minat la yg jadikan dia sperti skg ni...

P/S: Bro kaixer, sy respek dgn karya dlm web bro, superb.
Sblm ni sy dh rss & twitt bro, x sangka blh jumpa kt cni, he3.
 

noah

freshman
Joined
Jun 14, 2009
Messages
808
Likes
1
Points
0
Offline
#7
Kekuatan Datuk Laksamana Hang Tuah adalah pada huruf 'ta' nya. Sebab kalau di tukar kepada 'ba' maka jadilah dia Hang Buah.

Begitu jugalah pada F1 racing. Ye,memang engineer kita dah tahap boleh jadi tukang adjust screw untuk ABS brek keter ni, tukang lap mouse yang di guna untuk reka aerodynamic salah satu keter F1 ni. Tapi adake sesapa dari kita yang boleh paham teknologi enjin f1 ni?Sebab enjinlah kekutan bagi kereta F1.

Lotus bukanlah satu nama terulung dlam pembuatan enjin, entah,saya pun tak tau team ni akan guna enjin apa.Tapi besar kemungkinan enjin Lotus.
malah, kalau dari segi imbal baliknya, tak nampak apa yang Lotus akan bagi pada negara kita.

Enjin? Proton guna enjin apa? Design? memang Lotus Proton punya, tapi Lotus tak bagi proton amik design dia.
Ni company yang dah pindah mili, tapi masih restricted dalam segala hal untuk maksud perkongsian teknologi.
Yang kita dgr "Lotus Handling".(yeah right!)

Walaupun stengah duit tony fernandes, tapi stengah lagi tetap duit kita rakyat malaysia. Maybe lepas f1 ni jalan je, GST akan terus di laksanakan. Dimana, cukai akan terus di potong untuk segala serivs dan juga produk yg di jual. Man taknya, nak cover perjalanan F1 ni.

Saya rasa, jumlah tersebut lebih baik di manfaatkan untuk Space Technology- sambung projek dgn Russia tu.
Tak perlu sampai space exploration. Cukup sekadar ground technology for space usage je.

Dari space tech, mcm2 kita boleh dapat. Technology Communication, Weaponry, Surveillance, Energy , astronomy dan mcm2 lagi.

Spend mcm Iran buat kat Russia, dan kita akan update sepertimana Iran. Supersonic jet boleh buat tu. Bukan takat keter!

Tapi ni kan forum....
hehe...kritis2..gua sokong ..kita tak mau la dok angguk ja nOO...

kenapa honda n toyota tarik diri yg kita plak nak dok terbiang gagah...duit banyak biasa laa...huhu

p/s gua nak tgk jer 1malaysia ni...takut next election bungkus dah 1 malaysia...hahah
 

noah

freshman
Joined
Jun 14, 2009
Messages
808
Likes
1
Points
0
Offline
#8
Usaha yang bagus tapi siapa yang dapat manafaatnya?Adakah Pemerintah BN+Kapitalis BN atau rakyat jelata? Anda fikir lah sendiri. Kalau mengikut nisbah, saya rasa Pemerintah BN+Kapitalis dapat share 98.9% tapi rakyat cuma dapat 1.1%.... Begitulah agak nya. Anda fikir lah sendiri..
 

noah

freshman
Joined
Jun 14, 2009
Messages
808
Likes
1
Points
0
Offline
#9
Ingat masa minyak naik, PM kita kate kita kena adjust lifestyle kita aje.
Kemolosotan ekonomi skrg baru nak msk F1. Padahalnya, semua org lari darinya...WOW! Ilham dari mane-ni!! Adjust lah U punye lifestyle-ler! Gunakan duit u-ler! Klu ekonomi dah pulih, lain-lah cerita! Klu nak belajar, ade lain caranye!!
Maknenya, Rakyat tukar cara hidup untuk u org berbelanje ke?
 
Joined
Feb 10, 2009
Messages
13,713
Likes
0
Points
38
Offline
#10
bisnes memang bagus... tapi harap tak gune duit rakyat yang dgr subsidi akan dipinda... harap takdela gunekan duit subsidi tue untuk F1 lak.. selamat maju jaya f1 malaysia.. rakyat didahulukan..
 

noah

freshman
Joined
Jun 14, 2009
Messages
808
Likes
1
Points
0
Offline
#11
Proud of F1 1Malaysia. Good advertisement coverage??? Why don't we advertise the life difficulties in Sabah Sarawak that still don't have proper road and need 4x4 transportation in their daily life.
South Korea with their own automotive technology ( KIA Hyundai ) not even bother about F1 but they are more focusing in hybrid technology.
Malaysia is still in biotech era but other country already in nanotech era.
Malaysia have UNITEN but no capability in producing green energy. ( still using coal and black energy in generating IPP )
So, what to boast about. MORON!!!!
 

noah

freshman
Joined
Jun 14, 2009
Messages
808
Likes
1
Points
0
Offline
#12
apa hasilnya dan kesudahaan project angkasawan. adakah rakyat untung? Sukom 1988 pun berakhir dgn kerugian melebihi RM 10 ML. negara Thailand jauh d belakang kita tahun '70 tapi sekarang mereka lebih maju dari kita dari segi perbuatan kereta/motorsikal untuk pasaran Asia Tenggara. Did you know some of Toyota and Honda model in Malaysia road are from Thailand. Kemana pergi angkasawan pertama kita. Janji dia sebelum naik. Where the research and the results he promised.
 
Joined
Apr 20, 2008
Messages
144
Likes
0
Points
16
Offline
#13
bisnes memang bagus... tapi harap tak gune duit rakyat yang dgr subsidi akan dipinda... harap takdela gunekan duit subsidi tue untuk F1 lak.. selamat maju jaya f1 malaysia.. rakyat didahulukan..

hahah~ aku tak kisah kalo guna duit aku..
demi Malaysia :)


@e1xtrim

ajak2 la member skali lepak blog sy ok..
banyak lagi tutorial yang best2 sy rancang. :)
 
Last edited:
Joined
Jul 4, 2009
Messages
670
Likes
1
Points
18
Offline
#14
Dalam sesuatu perkara janganlah komen terlalu negatif.
Tiada perkara yg sempurna dalam dunia kecuali Yang Maha Esa.

Lagipun kita perlu bersyukur kerana Malaysia berada dalam keadaan aman dan makmur walaupun penduduknya berbilang kaum dan kefahaman. Tidak seperti negara lain yg sentiasa huru-hara dan dilanda bencana alam.

ps; Belajarlah erti kesyukuran ;)

ps2: Kaixer, blog tutorial ko mmg best la ....
 
Last edited:
Joined
Feb 10, 2009
Messages
13,713
Likes
0
Points
38
Offline
#15
imabiz bersyukur kerana malaysia aman makmur... tapi imabiz rase macam kite boleh lebih dari pada yang sepatutnyer... aper pun... malaysia boleh... imabiz pun boleh.. halamak...
 

noah

freshman
Joined
Jun 14, 2009
Messages
808
Likes
1
Points
0
Offline
#16
especially pemimpin pun kena pandai bersyukur ...:)

p/s suka pi pulau aman beli belacan...
 
Joined
Apr 20, 2008
Messages
144
Likes
0
Points
16
Offline
#17
Dalam sesuatu perkara janganlah komen terlalu negatif.
Tiada perkara yg sempurna dalam dunia kecuali Yang Maha Esa.

Lagipun kita perlu bersyukur kerana Malaysia berada dalam keadaan aman dan makmur walaupun penduduknya berbilang kaum dan kefahaman. Tidak seperti negara lain yg sentiasa huru-hara dan dilanda bencana alam.

ps; Belajarlah erti kesyukuran ;)

ps2: Kaixer, blog tutorial ko mmg best la ....

aku stuju dengan yg ni..

p/s: thanks bro aktechpage.com :)
 

noah

freshman
Joined
Jun 14, 2009
Messages
808
Likes
1
Points
0
Offline
#18
kena selalu lihat negara orang baru terbuka ruang lingkup minda yg tertutup dek propaganda ....
apa guna kita bayar tax tinggi kalau diceruk2 kpg perkhidmatan kesihatan utk rakyat masih kelas ketiga..
mana perginya duit2 kita yg telah diambil oleh kerajaan?..
 

noah

freshman
Joined
Jun 14, 2009
Messages
808
Likes
1
Points
0
Offline
#19
gua nak tgk sejauh mana F1 lotus malaysia ni boleh pergi...adakah setakat nak bersuka2 dan menghabiskan duit...hanya masa menentukan.....

p/s Gua pun minat F1..tapi gua takder fanatik sokong buta tuli..huhu
 
Joined
Apr 21, 2009
Messages
395
Likes
0
Points
16
Offline
#20
jangan merendahkan keupayaan kita sendiri..
x perlu mengagungkan orang luar kalo kt mmpu menewaskan diorang..
kt patut support F1 team kt ni
 
Top