Recent content by mohdabdhalim

  1. mohdabdhalim

    Jom guna epf/kwsp account1 beli saham-saham bskl

    Kalau nak trade macam mana?
  2. mohdabdhalim

    Main Saham di Pasaran BSKL

    Sila rujuk ini : 1) Maybank : http://www.maybank2u.com.my/mbb_info/m2u/public/promoDetail.do?channelId=PRO-Promotions&cntTypeId=1&cntKey=PRO05.02&programId=PRO04-InvestmentInsurance&chCatId=/mbb/Personal/PRO-Promotions 2) CIMB ...
  3. mohdabdhalim

    Main Saham di Pasaran BSKL

    Nak! Saya Nak!
  4. mohdabdhalim

    Main Saham di Pasaran BSKL

    Dan tiba2 hari ini hampir kesemua saham berwarna merah.. Hihihi..
  5. mohdabdhalim

    Main Saham di Pasaran BSKL

    Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Mana semua orang ni? Sunyi sepi dah thread ni..
  6. mohdabdhalim

    Diskusi am berkenaan ebook sistemsaham.com

    Yang atas tu contoh jee.. Bukan real data. Biasanya untuk Maybank dikenakan brokage fee sekitar 0.42%, sama ada kurang dari RM1k atau lebih, biasanya minimum dikenakan RM12 walaupun kurang dari RM1000 dan sekiranya lebih jadi RM3500*0.42%. Caj 0.42% ini adalah untuk setiap transaksi. Beli...
  7. mohdabdhalim

    Diskusi am berkenaan ebook sistemsaham.com

    So far saya menggunakan platform Maybank, biasanya saya queue price bila saya nak stop-loss. Apa pun, saya menggunakan kaedah portfolio manual menggunakan Microsoft Excel untuk memantau harga semasa. Saya lebih gemar dengan kaedah manual begini untuk memudahkan saya mencongak terus kadar...
  8. mohdabdhalim

    Diskusi am berkenaan ebook sistemsaham.com

    Terima kasih En. Tennozz.. :)
  9. mohdabdhalim

    Diskusi am berkenaan ebook sistemsaham.com

    Ipins, Menurut isi kandungan buku sistem saham ada dinyatakan bahawa "Setiap satu pembelian saham perlulah pada breakout point/pivot sehingga 5% di atas breakout point/pivot dan breakout vol mestilah melebihi 40% daripada garisan 50-day exponential moving average (50-day EMA volume)."...
  10. mohdabdhalim

    Diskusi am berkenaan ebook sistemsaham.com

    3. Market nampak masih semput.. Dalam erti kata lain trend FBMKLCI = 'dead cat bounce'.
  11. mohdabdhalim

    Diskusi am berkenaan ebook sistemsaham.com

    Gud tips Bro Ipins, Nampaknya index masih lagi lemah dan seperti yang dikatakan oleh Bro Ipins tadi masih banyak lagi saham yang berada di bawah line 50MA. Sama ada dengan pengumuman 'Bajet 2012' mampu memberi momentum atau pun tidak. Atau ini cuma signal 'bear trap'. Mari kita saksikan. ;)
  12. mohdabdhalim

    Diskusi am berkenaan ebook sistemsaham.com

    Wa'alaikumusalam, 1) Selamat pagi Ipins, saya rasa mungkin saudara Ipins tercicir melampirkan image. 2) Saya telah mendownload file Index-Tracking .xls dan .ods yang pernah diberi sebelum ini. Cuma dari penggiraan 50VMA sekiranya jumlah keseluruhan untuk 50 hari (VMA) adalah 48.803 berapakah...
  13. mohdabdhalim

    Diskusi am berkenaan ebook sistemsaham.com

    Nampaknya agak lama thread ini sunyi sepi.. Sama ada masing² masih dalam mode 'tunggu dan lihat' melihat 'beruang-beruang' sedang berkeliaran di luar sana. Ipin, saya baru saja membeli ebook saudara. Nampaknya saya perlu memahami dengan lebih 'mendalam' lagi beberapa istilah trend saham yang...
  14. mohdabdhalim

    Main Saham di Pasaran BSKL

    Saya terlepas pandang yg seaissky89 katakan "oskic nie start bln 10 dlm 3 mnggu je.." dan "maximumkn portfolio dlm 3mnggu.." ini bermakna seaissky89 perlu bermain secara T3 atau intraday. Lebih menjurus kepada analisis teknikal. :)
  15. mohdabdhalim

    Main Saham di Pasaran BSKL

    Seronoknya kalau dpt jd student balit ni. Hihi.. Anyway seaissky89 kalau nak trade ni yg paling penting kita kena rajin buat research. seaissky89 kena rajin tengok trend sesuatu stock tu.. Apa pun tips no.1 # : BASIC tu perlu ada. Lepas tu research. Kena rajin ushar2 news terkini tentang trend...
Top