Recent content by AinKaoruWong

  1. AinKaoruWong

    Servis Khidmat Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Buat Subtitle Malay & English

    Research Gap.... pulak dah > Disatu meja disebuah cafe di Canselori.... berlaku perbualan berikut yang bicarakan research gap spt definisi dalam photo. Tqvm yang berikan definisi tersebut.... X: Adakah ini bermakna kajian yang dibuat wpun telah diterima dan published dalam artikel masih ada...
  2. AinKaoruWong

    Servis Khidmat Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Buat Subtitle Malay & English

    Tajuk 826 - Not ALL research is about “MEASUREMENT” ! Aku ni “quantitative person”. I play with numbers. Kajian master / PhD aku juga quantitative. Aku juga penulis buku quantitative - SPSS. Namun, aku “getik” bila ada yang meremehkan kajian qualitative hanya kerana “tiada nombor yang...
  3. AinKaoruWong

    Servis Khidmat Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Buat Subtitle Malay & English

    Kisah 1 - Satu message yang aku terima…dalam ShoutMix aku…spt berikut: Aku tak dapat bayangkan bila pelajar dah baca 50 artikel tapi tak jumpa2 GAP…. Sedangkan setiap artikel mengupas kajian sambil membincangkan latarbelakang kajian, the known and the unkown, variables, models hatta the...
  4. AinKaoruWong

    Servis Khidmat Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Buat Subtitle Malay & English

    Adakah SV kompeten ? Mesej ni baru saya terima.... "... And now after the PD i felt like giving up entirely and quit my study. At the first place i wanted to do experimental method for my research, but in semester 2 my supervisor asked me to change the RD to qualitative approach. To my surprise...
  5. AinKaoruWong

    Servis Khidmat Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Buat Subtitle Malay & English

    Kenapa PhD mesti tebal? Aku suka karipap yg kulitnya nipis.. Ramai yang kecoh2 PG mesti baca jurnal sampai beratus… malah beribu artikel.. tak PhD kalau tak membaca sampai menangis… malah baca buku mesti dari kulit ke kulit… baca sampai ke artikel akar umbi… malah kalau buat proposal mesti...
  6. AinKaoruWong

    Servis Khidmat Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Buat Subtitle Malay & English

    5 langkah awal buat calon master / PhD - Literature Search vs Literature Review istilah Literature Search (LS) jarang disebut, jarang dibahas…..apatah lagi utk diamalkan…. yang banyak diulas dalam research methodology adalah istilah Literature Review (LR). Apa bezanya dua istilah tu? Aku...
  7. AinKaoruWong

    Servis Khidmat Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Buat Subtitle Malay & English

    saya ingin menyentuh sikit tentang strategi mendapatkan material LR dengan cepat, khusus bagi yang baru menjadi calon PhD ataupun master. Mereka yang dah senior tentu sedar teknik ini. Katakan anda mempunyai tajuk bekerja (working title) seperti; THE DEVELOPMENT OF COMPUTER-ASSISTED LANGUANGE...
  8. AinKaoruWong

    Servis Khidmat Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Buat Subtitle Malay & English

    Correlation / Regression – Ape kebendenyer maksud R2 tu? Sebaik sahaja aku ingin melabuhkan punggungku di atas kerusi empok…. Tiba-tiba hp Samsung S2 aku bordering dengan lagu Lamunan Terhenti Apa lagi….kompom....lamunan aku terhenti seketika….. Assalamualaikum bro…. boleh wa tanya satu...
  9. AinKaoruWong

    Servis Khidmat Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Buat Subtitle Malay & English

    Macam mana hari ini aku boleh bukan setakat bercakap, bahkan menulis dalam Bahasa Inggeris? Aku ini asal tak pandai pandai cakap orang putih. Di sekolah pun, kelas hujung-hujung aja. Cikgu sampai menangis sebab kami nakal. HYPE Ingat lagi waktu aku kelas Bahasa Inggeris, cikgu sampai panggil...
  10. AinKaoruWong

    Servis Khidmat Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Buat Subtitle Malay & English

    10 ciri-ciri issue / problem yang sesuai utk master / PhD utk difikirkan... 1. Evidence of novelty (something "new" in order to contribute / extent the knowledge) 2. Not necessarily unique but significant to the scholars in the same area 3. Crucial, urgency and important to international...
  11. AinKaoruWong

    Servis Khidmat Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Buat Subtitle Malay & English

    Tajuk 1435 : Research context dan discussion of findings.. 1. Masih ada yg tanya lagi.... knp mesti tulis mcm ni? "Findings of the study indicated that …. thus this finding is in line with that highlighted in X (2012) study. This finding is also supported by other research, such as that by Y...
  12. AinKaoruWong

    Servis Khidmat Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Buat Subtitle Malay & English

    JGN BUAT kajian Thesis jika boleh jawab “SO WHAT” ? Kajian diperlukan bila ada isu / fenomena / argument yang menarik perhatian. Bagi memahmi isu tersebut, data diperlukan supaya penjelasan dapat diperolehi yang membawa kepada: a. “contribute to knowledge in that particular issue” b. “add...
  13. AinKaoruWong

    Servis Khidmat Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Buat Subtitle Malay & English

    Tajuk thesis yang menjerut leher sendiri Saya mencoret lagi kepada masalah pemilihan tajuk master / PhD. Saya telahpun kupas bab pemilihan tajuk yang baik dalam beberapa entri sebelum ini. Habis kenapa nak tulis lagi? Sebabnya ramai yang ambil remeh..... dan akhirnya menjerut leher...
  14. AinKaoruWong

    Servis Khidmat Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Buat Subtitle Malay & English

    Cara Bagaimana Berniaga Di Shopee ? - Jana 40 Ribu sebulan ! Mungkin anda juga pernah beli barang di Shopee tu! Tapi, rugilah kalau asyik keluar duit sahaja bila masuk dan guna apps Shopee tu! Apa kata kita tukar dan buat duit pula dengan apps Shopee tu? Caranya... Dengan kita jual barang...
  15. AinKaoruWong

    Servis Khidmat Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Buat Subtitle Malay & English

    Cara nak Lulus Temuduga Kerajaan TANPA "KABEL" ATAU "ORANG DALAM" !? Berdasarkan statistik yang dikeluarkan pada tahun 2014 oleh Setiausaha Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA); Datuk Ramli Juhari, hampir 2.5 JUTA PERMOHONAN kerja telah diterima untuk menyertai perkhidmatan awam. Permohonan...
Top