Paksa diri anda sendiri...

Discussion in 'Tips & Panduan' started by kertaskerjaperniagaan, Nov 21, 2015.

Share This Page

  1. kertaskerjaperniagaan

    Newbie

    Joined:
    Jun 6, 2013
    Messages:
    38
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    8
    Gender:
    Female
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Salam,

    Sebagai perkongsian pada kali ini, saya ingin menekankan tentang betapa pentingnya anda memaksa diri sendiri melakukan tugasan atau tindakan yang pasti menguntungkan diri sendiri.

    Ketika anda rasa tak bersemangat dan kurang rajin untuk menggerakkan satu- satu usaha untuk menjayakan perniagaan, ingatkan diri sendiri justru disebabkan rasa malas nak bertindaklah anda harus melaksanakan tugasan tersebut.

    Contohnya; malas nak siapkan quotations/invoices, malas nak daftar syarikat, malas nak cari idea- idea bisnes, malas nak jumpa seseorang yang sebenarnya mempunyai kepentingan perniagaan.

    Lebih rajin tidur, lebih rajin menonton tv, lebih rajin bermain facebook game, lebih rajin bermalas- malasan.

    So, ini adalah sebenarnya tabiat yang menjadi halangan kita. Saya juga mengalami hal yang sama. Bagaimanapun, saya sering mengingatkan diri agar jangan terlena dan hanyut dengan fikiran dan perasaan yang terlalu santai.

    Lagi contoh, kita nak siapkan kertas kerja, ambil masa duduk dan tetapkan fikiran anda bahawa anda mesti siapkan kertas kerja tersebut sekarang juga. Fikirkan anda harus bertindak sehinggalah hati, fizikal dan mental anda bersedia melakuan tugasan tersebut. Dulu masa study, kita labelkan situasi ini sebagai "engine belum panas" dan sekarang once "engine sudah panas" we all just cannot stop doing the tugasan. Semakin lama semakin seronok sehinggalah tugasan dah siap pun, kita masih nak buat lebih lagi.

    Paksa diri anda sendiri daripada terlalu santai dan menjadi lebih dynamic. Ingatkan diri sendiri untuk dipaksa walaupun malas nak buat, bertindak dan kejayaan pasti menanti di hadapan.


    Semoga menjadi perkongsian yang bermanfaat!

    Yang ikhlas,

    Diana
     
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. kuchalana

    Senior

    Joined:
    Nov 3, 2009
    Messages:
    527
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +10 / 1 / -0
    susah jugak nak paksa diri sendiri ni
     
  5. kuchalana

    Senior

    Joined:
    Nov 3, 2009
    Messages:
    527
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +10 / 1 / -0
    susah jugak nak paksa diri sendiri ni
     
  6. theHaikal

    junior

    Joined:
    Sep 7, 2015
    Messages:
    182
    Likes Received:
    37
    Trophy Points:
    28
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +37 / 0 / -0
    Halangan terbesar sebenarnye memang diri sendiri..
     
  7. BlackWoods

    Newbie

    Joined:
    Jul 16, 2012
    Messages:
    353
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Paksa diri berhenti procrastination, dapat buat banyak hal lebih cepat dan tepat.
     
  8. faradina

    freshman

    Joined:
    Feb 12, 2016
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Gender:
    Female
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    sangat memiliki banyak manfaat....
     
  9. batagolek

    Senior

    Joined:
    Jan 22, 2006
    Messages:
    1,032
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    konsep bakar perahu

    bakar jambatan
     
  10. azeri

    Senior

    Joined:
    Oct 14, 2009
    Messages:
    316
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Kalau jumpa BIG WHY dalam diri, baru boleh
    fokus buat kerja. Ia umpama kuasa 'turbo'
    untuk bergerak dengan pantas.

    Sangat sedikit yang dapat jumpa BIG WHY
    dia termasuklah saya. Hehehe.

    Sent from my Lenovo PB1-770M using Tapatalk
     
  11. fadfunky

    freshman

    Joined:
    Jun 23, 2016
    Messages:
    15
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    3
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    btul la TT, sye pon kadang2 ade sifat2 x rajin ni, hmmm mudah2an kite sume dpt usaha dgn gigih
     
  12. arie-tpg

    junior

    Joined:
    Jan 22, 2015
    Messages:
    104
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    18
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +15 / 0 / -0
    Ada tak tip macam mana kekalkan momentum
    dan fokus pada kerja ?
     
  13. LadyGreen

    Newbie

    Joined:
    Apr 19, 2017
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Gender:
    Female
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    memang kene tepat kat diri ini huaaa,tq atas perkongsiaan yang bermanfaat
     
  14. Harry Cb

    freshman

    Joined:
    Apr 21, 2017
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Cuba TRY company kita Luuu laaa..
    Selalu Kena Tipu ?
    Asyik kena Kencing ?
    Turnover Tinggi ?
    Time Menang Agent Block?
    Da Menang Pastu Kena Tunggu Lama?
    Nak Topup Tunggu Lama Jugak ?
    Hati Mesti PANAS kan ?

    Jangan RISAU company kami GENTLE. ada WEBSITE sendiri. Bukan AGENT Biasa2...
    - SERVICE LEMBAB.. HEHE GURAU JER.. TRY LU LA WEYYY
    - JANGAN KATA TAK PAYUNG, PELBAGAI GAME UNTUK DIPILIH
    - LAYANAN 5 BINTANG ~
    - 24 JAM
    - TOPUP MIN RM10 SAJA
    - REKEMEN KAWAN2 KLU RASA KITA BAGUS DAN BAGI COMMENT YA
    ~~~ ADA SPECIAL LUCKY BONUS~~


    Wechat - jakpot888my Whatsapp - 011-15059478 Url - Jakpot888

    WELCOME BONUS.jpg
     

ibeli4u

Share This Page