Macamnilah.Yang penting,berjanji pada diri untuk buat step-step ni.
Anda mempunyai blog,website jualan,atau kedua-dua sekali?
Sekiranya anda mempunyai website yang menjual produk atau services:
1)
SEO
-Ni ialah asas yang perlu dibuat.Dan free.Cuma take time to learn dan implement. Kena rajin cari solution dan research teknik terbaru.
2)PPC
-Korang kena ada modal.Takde istilah free sebenarnya.Nak business,pasti ada modal sedikit sebanyak.Tak semestinya kena modal besar.Start dari kecik pun takpe.Contohnya,kalau korang pergi laman web slickdeals.com, korang akan dapati harga barang kat sana terlalu gile punya murah.Contohnya, External hard disk berharga dari $104-$110 yg bermakna dalam lingkungan RM 400> sahaja.
Tetapi harga barang yang sama kat Lowyat RM 1000>? So,fikirkanla macamana nak janakan untung sendiri.
Berbalik pada PPC tadi,sebelum boleh berjalan,pasti kena belajar merangkak.Jangan jadi ***** sombong.Semuanya nak cepat.Tak boleh macam tue.
1)Sediakan modal.
2)Sekiranya dah ada website,cari keyword yang sesuai dengan content dan niche website tue.
3)Buat satu list dan save keyword tersebut.Jangan lupa tentang longtail keyword sekali. Simpan sebanyak mana yang anda dapat cari.Analisis dan buangkan keyword yang terlalu banyak competitors.
4)Daftar dengan Adwords atau Adcenter.
5)Pastu, setup apa yang sesuai dan upload semua keyword yang dah di analisis.
6)Setiap hari,pastikan anda analisis keyword-keyword anda.Pastikan mana satu yang dapat memberi CTR yang tinggi dan menjurus kepada sale yang lebat.
7)Cari lagi keywords yang lain dan buat analisis lagi.Ulang-ulang sampai anda dapat cari keyword yang murah nak bid dan dapat janakan sell yang banyak untuk anda.Begitulah seterusnya.
bersambung....