Akses Percuma 7 Video eCourse!
Results 1 to 9 of 9
 1. #1
  Normal Member abg bosan's Avatar
  Join Date
  Jun 2012
  Location
  Malaysia
  Posts
  17
  Thanks
  0
  Thanked 7 Times in 3 Posts

  Default 10 Info Untuk Kesihatan Lelaki

  1) Bigorexia - Gangguan Kepada Lelaki
  Siapa kata hanya wanita yang mementingkan bentuk badan menawan? Lelaki juga tidak kurang hebatnya. Ramai lelaki yang mengidamkan bentuk badan yang berotot dan sasa. Bagi lelaki, memiliki susuk tubuh yang cantik dan berotot merupakan satu kebanggaan. Tahukah anda bahawa ‘bigorexia’ adalah sejenis gangguan yang menghantui lelaki yang terlalu berkeingian memiliki bentuk badan berotot? Menurut Dr. Eric Hollander, pakar psikiatri di Mount Sinai School of Medicine, New York, gangguan ini disebabkan oleh faktor reaksi kimia otak dan peranan media massa. Kemungkinan gangguan ini juga ada kaitan dengan faktor genetik. Seseorang lelaki yang mengalami ‘bigorexia’ yang kuat boleh mempengaruhi aktiviti harian. Mereka akan takut dengan tubuh yang kurus dan kecil. Antara simptom gangguan ‘bigorexia’ ialah mengamalkan diet yang terlalu ketat, bersenam pada setiap masa, dan selalu menilik bentuk badan di hadapan cermin.


  2) Makan Tiram dan Kerang
  Dipercayai dengan makan 50 tiram setiap pagi boleh menambah ‘keperkasaan’ lelaki. Sama ada betul atau tidak, tiram atau kerang sememangnya mengandungi mineral zink penting untuk menjaga daya tahan seksual seseorang. Ini boleh dikaitkan dengan penemuan kajian yang mendapati kekurangan kadar zink dalam badan boleh menyebabkan pengurangan jumlah sperma.

  3) Ikan Panjangkan Umur Lelaki
  Menurut seorang ahli kesihatan Jepun, Yasuyuki Makamura, Profesor Madya dari Universiti Sains Shiga, lelaki yang kerap memakan ikan berpeluang hidup lebih lama biarpun dihantui kebimbangan diserang keracunan raksa dan toksin lain yang terdapat dalam ikan. Kenyataan ini dikeluarkan hasil daripada kajian yang telah dijalankan selama 19 tahun di Tokyo. Kajian tersebut menunjukkan lelaki terhindar risiko serangan sakit jantung atau lumpuh sehingga 30 peratus sekiranya memakan ikan sekali setiap dua hari. Menurut Nakamura, satu kajian ke atas satu kumpulan lelaki yang memakan ikan dua hari sekali mencatat 0.7 peratus kematian berbanding 1.0 peratus bagi satu kumpulan lelaki lain yang memakan ikan hanya seminggu sekali atau kurang.

  4) Lelaki Lebih Ramai Hidap Barah
  Kira-kira 93.28 peratus atau 22,351 pesakit barah di negara ini terdiri daripada lelaki manakala 1,611 orang adalah pesakit wanita. Punca utama penyakit barah lebih tinggi di kalangan kaum lelaki adalah disebabkan oleh tabiat merokok yang berterusan dan sukar dikawal. Gaya hidup kaum lelaki yang lebih terdedah kepada persekiran yang tidak sihat dan bahaya juga menyebabkan golongan berkenaan lebih banyak menghidap penyakit itu.

  5) Bersenam Kurangkan Risiko Barah Prostat
  Apabila usia kian meningkat, tidak kira wanita atau lelaki mudah terdedah kepada pelbagai penyakit berbahaya jika tidak mengamalkan pemakanan seimbang dan rutin senaman. Jika wanita berisiko mendapat penyakit barah payudara dan rahim, lelaki pula mudah terdedah kepada penyakit prostat. Prostat terletak di bahagian bawah pundi kencing, prostat mengelilingi utera iaitu saluran yang mengeluarkan urin (air kencing) atau air mani daripada badan. Apabila prostat menjadi besar ia akan menekan uretera dan menyebabkan pengeluaran kencing terhalang. Tanda prostat semakin membesar termasuk susah kencing, sakit ketika kencing dan kerap kencing terutama waktu malam. Antara langkah pencegahannya ialah bersenam secara tetap, berjalan laju kerana ini baik untuk prostat. Selain itu, banyakkan minum air. Kurangkan pengambilan lemak tepu dan makan lebih buah-buahan dan sayur-sayuran.

  6) Lupakan Alkohol
  Satu lagi tip kesihatan untuk lelaki pertengahan umur dapat mengelakkan mereka daripada nyanyuk ialah dengan meninggalkan atau mengurangkan tabiat mengambil minuman keras. Sekumpulan penyelidik dari Belanda melihat kaitan antara pengambilan alkohol dengan gejala nyanyuk dalam kajian membabitkan hampir 8,000 orang berusia pertengahan umur. Keadaan kesihatan responden diawasi sepanjang tempoh kajian selama enam tahun dan seramai 197 menunjukkan tanda-tanda gejala hilang ingatan, di mana tiga perempat daripadanya mengalami nyanyuk. Mereka yang mengambil minumam keras antara satu hingga tiga kali sehari, menghadapi kemungkinan 42 peratus lebih tinggi mengalami nyanyuk dari mereka yang tidak minum langsung.

  7) Sindrom Metabolik Sebabkan Kekurangan Testosteron
  Penyelidikan ke atas lelaki yang mempunyai sejarah penyakit diabetes, hypertension, atau hyperlipidemia mempunyai hypogonadism yang tinggi. Ini berdasarkan hasil kajian terbaru yang dibentangkan di dalam American Association of Cinical Endocrinologist (AACE) Fourteenth Annual Meeting and Clinical Congress. Hypogonadism atau tahap hormon testosterone lelaki yang rendah merupakan satu sindrom yang kompleks. Melalui penelitian ke atas 2,162 lelaki mengalami hypogonadism, didapati 50 peratus mempunyai penyakit diabetes, 42 peratus hypertension, dan 40 peratus hyperlipidemia. Simpton yang biasa dikaitkan dengan hypogonodism termasuk disfungsi seksual, keletihan atau perubahan emosi.

  8) Kacang Brazil Kuatkan Sperma
  Kacang Brazil kaya dengan selenium, iaitu sejenis vitamin yang dapat mengekalkan kesihatan dan membantu pergerakan (berenang) sel sperma dengan lebih laju. Kajian yang dilakukan di United Kingdom mendapati mereka yang mengalami masalah ini telah berjaya mengatasinya dengan pengambilan kacang Brazil. Kacang ini juga mengandungi vitamin E, dan antioksidan yang membantu melindungi kerosakan sperma akibat bahan radikal.

  9) Seleri Tingkatkan Keinginan Seks
  Seleri dikatakan boleh membantu meningkatkan seks. Menurut seorang penulis buku masakan Sweden, C.E. Hagdahl daun saderi ini dipercayai boleh meningkatkan keinginan seks atau boleh merangsangkan dengan cepat. la lebih elok jika dimakan mentah. Seleri dikatakan mengandungi hormon androsterone. Menurut pakar kajian, hormon ini dikeluarkan melalui peluh dan dikatakan boleh memikat perempuan.

  10) Lelaki Anti-Sosial Berisiko Tinggi Kena Sakit Jantung
  Kajian di Amerika Syarikat (AS) mendakwa lelaki pendiam yang kurang bergaul dengan rakan mahu pun keluarga sendiri lebih beriisiko tinggi diserang sakit jantung berbanding mereka yang ceria dan suka bergaul. Perbadanan Penyiaran Britain (BBC) melaporkan, hasil kajian yang dibentangkan pada satu mesyuarat Persatuan Jantung AS mendapati, paras molekul darah yang tinggi dan menjadi petunjuk berlakunya masalah atau radang, dicatatkan di kalangan lelaki anti-sosial berkenaan.

 2. The Following 4 Users Say Thank You to abg bosan For This Useful Post:

  csquarciajuli (11-24-2014), mfahmi (09-11-2013), paklong (07-30-2012)

 3. # ADS
  Circuit advertisement
  Join Date
  Always
  Location
  Advertising world
  Posts
  Many
   

 4. #2
  Normal Member
  Join Date
  Jul 2012
  Posts
  16
  Thanks
  0
  Thanked 2 Times in 1 Post

  Default

  jangan lupa yang ke-11: kesehatan mental dan moral

 5. The Following 2 Users Say Thank You to BandungHoliday For This Useful Post:

  csquarciajuli (11-24-2014)

 6. #3
  WC Premium paklong's Avatar
  Join Date
  Dec 2007
  Location
  Samudera
  Posts
  4,281
  Thanks
  520
  Thanked 184 Times in 143 Posts

  Default

  ha ha bagus perkongsian ni

 7. The Following 2 Users Say Thank You to paklong For This Useful Post:

  csquarciajuli (11-24-2014)

 8. #4
  Normal Member Hafiz_Khairil's Avatar
  Join Date
  Aug 2012
  Location
  KL, Kuantan, K.Terengganu
  Posts
  42
  Thanks
  0
  Thanked 3 Times in 2 Posts

  Default

  Owh.. good info

 9. The Following 2 Users Say Thank You to Hafiz_Khairil For This Useful Post:

  csquarciajuli (11-24-2014)

 10. #5
  Normal Member
  Join Date
  Jul 2013
  Posts
  17
  Thanks
  0
  Thanked 9 Times in 2 Posts

  Default

  nice info...

 11. The Following 2 Users Say Thank You to DaHelperz For This Useful Post:

  csquarciajuli (11-24-2014)

 12. #6
  Normal Member
  Join Date
  Jul 2013
  Posts
  29
  Thanks
  2
  Thanked 4 Times in 2 Posts

  Default

  great info to share

 13. The Following 2 Users Say Thank You to Ayman_84 For This Useful Post:

  csquarciajuli (11-24-2014)

 14. #7
  New Member
  Join Date
  Sep 2013
  Posts
  5
  Thanks
  0
  Thanked 2 Times in 1 Post

  Default

  Jika wanita berisiko mendapat penyakit barah payudara dan rahim, lelaki pula mudah terdedah kepada penyakit prostat. Apabila usia kian meningkat, tidak kira wanita atau lelaki mudah terdedah kepada pelbagai penyakit berbahaya jika tidak mengamalkan pemakanan seimbang dan rutin senaman.

 15. The Following 2 Users Say Thank You to Allanvisal For This Useful Post:

  csquarciajuli (11-24-2014)

 16. #8
  Normal Member kuchalana's Avatar
  Join Date
  Nov 2009
  Posts
  487
  Thanks
  17
  Thanked 42 Times in 19 Posts

  Default

  yang penting kena selalu amalkan gaya hidup sihat..jaga bab permakanan dan bersenam...
  Adakah anda pengidap
  Sakit Lutut?

 17. The Following 2 Users Say Thank You to kuchalana For This Useful Post:

  csquarciajuli (11-24-2014)

 18. #9
  WC Premium Joe Fizzow's Avatar
  Join Date
  Jul 2009
  Location
  Ganu KiTer
  Posts
  709
  Thanks
  16
  Thanked 89 Times in 37 Posts

  Default

  Terima kasih info ni TT. Bermanfaat..

Similar Threads

 1. Replies: 0
  Last Post: 06-29-2012, 08:02 AM
 2. Replies: 6
  Last Post: 01-17-2012, 12:28 AM
 3. Amalan kesihatan untuk kesihatan bayi
  By Mohd Firdaus in forum Sembang Umum
  Replies: 1
  Last Post: 03-22-2011, 03:06 PM
 4. Sumbangan Info Untuk Rakan Seme- Petua Menjadi Lelaki Gagah
  By ray firdausi in forum Sembang Umum
  Replies: 10
  Last Post: 09-13-2009, 09:21 AM
 5. PRONOTON - Untuk Kesihatan Prostat dan Zakar Lelaki
  By rahmaan in forum WTS : Pengiklanan & Pemasaran
  Replies: 15
  Last Post: 12-28-2007, 04:33 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •